četvrtak, 8. prosinca 2016.

Ćuretina Velington

Duh praznika…

Sastojci:

  • 1 kg ćurećih grudi
  • 500 g lisnatog testa
  • 500 g praziluka
  • 400 g šampinjona
  • 2-3 kašike senfa
  • po ukusu soli i bibera
  • po ukusu origana
  • komadić putera
  • 3-4 kašike maslinovog ulja

Za prilog:

  • 400 g graška šećerca
  • po ukusu majonez ili umak

I još:

  • 1 žumance za premaz
  • malo susama

Priprema:

Ćuretinu očistiti od žilica, ako ima, oprati i posušiti. Ceo komad mesa premazati maslinovim uljem i senfom, posoliti, pobiberiti, a potom utrljati začinsko bilje. Ostaviti da odstoji oko pola sata.
Za to vreme, udinstati na maslinovom ulju sitno iseckan praziluk, a potom dodati šampinjone. Pržiti dok sva voda ne uvri, začiniti.
Meso naglo propržiti na dobro ugrejanom maslinovom ulju, kome je dodat komadić putera. Ispržiti ga sa svake strane, a potom ga odložiti na topao tanjir.
Lisnato testo razvući oklagijom, pa premazati filom. Preko njega položiti meso, a potom ga pažljivo zaviti u rolat. Premazati ivice testa žumancetom, da se slepe. Od ostatka lisnatog testa izvaditi nekoliko ukrasa, koja ćemo prilepiti pomoću žumanceta na testo. Ceo rolat premazati žumancetom i posuti susamom.
Peći ćuretinu na srednje jakoj temperaturi da testo bude hrskavo, a meso srednje pečeno. Poslužiti uz grašak šećerac i umak po želji…
Izvor : http://www.kuvajmo-blogovski.com/

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search