četvrtak, 22. prosinca 2016.

Nepečen Monte kolač

Sastojci:
  • 1,2 l mleka
  • 6 kašika kristal šećera ( po ukusu može i više ili manje )
  • 4 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 150 gr margarina
  • 250 ml slatke pavlake
Još:
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 350 gr čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Pomešati kristal šećer, gustin i puding pa im dodati 200 – 300 ml mleka.
Ostatak mleka staviti da provri, a prethodnu masu izmešati da nema grudvica.
Kada je mleko provrilo zakuvati pudinge i mešati dok se ne zgusne.
Zgusnut puding skloniti sa vatre pa dodati iseckan margarin i mešati da se sjedini.
Odmah zatim dodati 200 ml slatke pavlake i opet mešati.
Podeliti masu na tri dela.
U prvi deo dodati keks, izmešati i istresti kao donju koru u tepsiju otprilike 30 x 20 cm ili približnih dimenzija, nije strašno ako odstupa od ovih mera pa u kakvu imate jer šira tepsija tanja kora i kolač i obrnuto.
Zatim na pari odmah otopiti sa 2 kašike mleka 100 gr čokolade i umešati u drugi deo pudinga.
Taj deo staviti preko keks dela.
Treći deo ostaje vanila ali on je već počeo da se zgušnjava dok ste sve to uradili pa je potrebno da 2 – 3kašike mleka zagrejete da budu vrele, prelijet epreko pudinga i brzo izmešate.
Treći deo ide preko čokoladnog.
Ovo možete da uradite i obrnuto, da preko keks dela stavite vanilu pa izbegnete dodavanje mleka i mešanje i onda na kraju da stavite čokoladni deo.
Kod stavljanja žutog dela odgore može da dodje malo do mešanja jer je čokoladni za sad mekši, ali stegnuće se.
Ostaviti kolač 30 minuta da se hladi.
Zagrejati slatku pavlaku dok ne provri, ali da ne provri.
Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu.
Mešati sve dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini sa slatkom pavlakom, to može da potraje par minuta, jer joj  treba malo više vremena. Prvo će biti zrnasto svetlije i tamnije pa će se mepanjem potpuno izjednačiti.
Dok mešate možete posudu vratiti malo na vruću ringlu i mešati.
Skloniti da se hladi i opet mešati.
Mešati par minuta, ili ostaviti da se malo prohladi pa sve preliti preko kolača.
Prodrmati levo – desno i dore – dole kolač da glazura “legne” lepo i ostaviti da se hladi pa staviti u frižider.
Mi smo ga jeli posle 2h, ali je sutradan još lepši.

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search