petak, 16. prosinca 2016.

PITA OD BOROVNICA

POTREBNO JE:
ZA TESTO: 300 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, malo soli, 5-6 kašika hladne vode, 2 kašike šećera u prahu, 150 g maslaca.

ZA FIL:
400 g borovnica, 1 kašičica mlevenog cimeta, 80 g mlevenih oraha, 50 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1 kašika prezli, 1 žumance.

PRIPREMA:
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće, so i šećer. Sve zajedno izmrvite prstima i na kraju dodajte hladnu vodu. Umesite glatko testo i ostavite da odstoji na hladnom mestu najmanje 30 minuta. Borovnice operite i dobro ocedite. Deo pripremljenog testa razvaljajte malo više od veličine kalupa i stavite u namazan i pobrašnjen kalup prečnika 24 cm. Testom prekrijte dno i stranice kalupa. Po testu pospite prezle i rasporedite oceđene borovnice. Sve pospite cimetom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i orasima. Preostalo testo razvaljajte i njime pokrijte borovnice. Površinu testa premažite razmućenim žumancem, izbodite viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 35-40 minuta. Pitu poslužite posutu šećerom u prahu.

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search