utorak, 17. siječnja 2017.

Hranom do bolje plodnosti

Sterilitet je vrlo često uzrokovan raznim bakterijskim, gljivičnim ili virusnim infekcijama koje se adekvatnom terapijom mogu sanirati, ali stručnjaci tvrde da se, pre nego što se pribegne skupim i složenim procedurama, stepen plodnosti može povećati i jednostavnim, prirodnim metodama. Praktikovanje pravilne i zdrave ishrane nezaobilazna je i važna stavka tokom perioda kada žena pokušava da ostane u drugom stanju.
Adekvatna ishrana u ovom stadijumu i pospešivanju plodnosti kod žena podrazumeva unos pečuraka, lososa, ćurećeg mesa, citrusnog voća, heljde, integralnog pirinča, ribe, jaja, a važne su i namirnice koje sadrže vitamine B5 i B12, kao i esencijalne masne kiseline (hladnoceđena ulja).
Neplodnost kod muškaraca može se regulisati ishranom bogatom vitaminima A, E i C – šargarepa, spanać, prokelj, kupus, kajsija, šljiva, suncokretovo seme, cerealije, grašak, zelena paprika, spanać, jagode.
Sve nečistoće – mesne prerađevine sa antibioticima i hormonima, voće i povrće dohranjivano veštačkim đubrivima i drugi toksini iz okoline koje jetra nije u stanju da očisti iz krvi, kod muškaraca se najčešće skladište u prostati, a kod žena u materici ili jajnicima. Posledice toga su porast šećera, gojaznost, kiselina, pad imuniteta, ali i sve učestalija pojava nepolodnosti kod oba pola – savetuje nutricionista iz Centra za hrono ishranu Mirjana Ljutić.

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search