ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Čokoladni kuglof

Kuglofi zauzimaju posebno mesto medju kolačima. Mogu da se prave na apsolutno sve načine i da im se dodaju baš svi sastojci. Kako kod nas je čokolada ta koja zauzima tron nad svim slatkišima i kuglof je morao biti čokoladni.



Sastojci:
  • 125 gr margarina
  • 150 gr šećera
  •  2 cela jaja
  • 200 ml jogurta
  • 280 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
  • 4 kašike kakaoa
  • 50 gr čokolade
  • 1 kašika bilo kojeg pekmeza
Glazura:
  • 200 gr čokolade ( 100 mlečne + 100 za kuvanje )
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka
Priprema:
Margarin sobne zemperature ulupati sa šećerom da bude penasto, pa dodati jaja i opet sve umutiti.
Dok to radimo rerna se zagreva na 170 stepeni.
Umućenoj masi dodati jogurt, pekmez, narendanu čokoladu, brašno , kakao i prašak za pecivo i sve žicom sjediniti.
Istresti u podmazan i brašnom posut pleh za kuglof.
Staviti da se peče izmedju 30 i 40 minuta.
Posle 30 minuta proveriti čačkalicom. Ubosti, ako izadje suva gotovo je. Dužina pečenja zavisi od rerne kakvu imate. Zato posle 30 minuta najbolje je proveriti, jer je kod mene jača rerna pa se ispeklo za 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
Otopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu sa uljem, skloniti pa dodati mleko i sve sjediniti.
Preliti preko kuglofa. Mazati polako,najbolje kašikom  uzimati po malo da vam ne bi curelo.
Ostaviti da se stegne pa seći i služiti.


Objavi komentar

Start typing and press Enter to search