Za biskvit:
- 5 jaja
- 15 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 13 dag brašna
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 20 dag maslaca
- 4 žličice capuccino instant praha
- 20 dag čokolade za kuhanje
Za kremu:
- 50 dag mascarpone sira
- 25 dag bijelog kravljeg sira
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
Za preljev:
- 100 ml vrele vode
- 3 žličice capuccino instant praha
- 20 dag čokolade za kuhanje
Za glazuru:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 200 ml vrnja za šlag
PRIPREMA:
Biskvit:
- Otopiti u loncu na pari čokoladu za kuhanje natrganu na komadiće sa maslacom, pa staviti na stranu da se malo prohladi.
- Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa miksati posebno žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenasto. Dodavati postepeno brašno, capuccino, sol i prašak za pecivo. Dodati otopljenu čokoladu i na kraju polako umiješati posebno izmiksane bjelanjke. Izliti smjesu u kalup za tortu (24 cm Ø) obložen papirom za pečenje (stranice namastiti i posipati brašnom), poravnati pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na na 175℃ oko 40 min. Provjerite da li je biskvit pečen tako da u sredinu zabodete čačkalicu do dna. Ako čačkalica nakon izvlačenja ostane čista, gotov je, ako nije vratite biskvit u pećnicu na još 10-tak minuta.
- Pečeni i prohlađeni biskvit iskrenuti na rešetku pa odvojiti papir za pečenje. Ohlađeni biskvit vodoravno prerezati na dva dijela.
Krema: Miksati mascarpone sa šećerom i vanilijom, pa dodati još i bijeli kravlji sir pa sjediniti u kompaktnu masu.
Preljev: Skuhati cappuccino prah u vrućoj vodi, pa u to dodati natrganu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
Glazura/Ganache krema: Zagrijati u loncu vrhnje za šlag, ne prokuhati! Dodati čokoladu natrganu na komadiće i miješati dok se ne dobije gusta, glatka smjesa. Ostaviti glazuru da se prohladi na sobnoj temperaturi 15-tak minuta uz povremeno miješanje.
IZRADA:
Staviti prvi dio biskvita na pladanj za tortu. Oprezno preliti cijelu površinu preljevom malo po malo kako ne bi previše curilo sa strane pa poklopiti drugim dijelom biskvita. Premazati cijelu površinu i rubove torte kremom od sira a po vanjskom gornjem rubu torte napraviti špricom za ukrašavanje ružice koje će služiti kao svojevrsna ograda kako ganache ne bi iscurio sa torte. Pospremiti tortu u hladnjak da se krema stvrdne. Tada u sredinu na vrh oprezno izliti još tekuću ganache kremu. Cappuccino torta je spremna za poslužuvanje nakon što odstoji par sati, najbolje preko noći.
Dobar tek!
Objavi komentar