Sastojci:
- 500 gr oštrog brašna
- 300 gr mekog brašna
- 1 celo jaje
- 1 žumance ( belance vam taman ostane za šaranje ovih zvezdica )
- 1 vanilih šećer
- 250 gr šećera u prahu
- 500 gr margarina ili maslaca
- 5 kašika mleka
Dodaci koji mogu biti:
- orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao
- čokolada, crna, bela, mlečna, eurokrem, nutella,
- boje, prahovi, šljokice, šarene ili čoko mrvice
- rum, vanila, ribana korica narandže ili limuna…
Priprema:
Margarin mora biti sobne temperature.
Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu.
Umutiti margarin i šećer u prahu pa dodati ostale osnovne sastojke.
Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite margarin sve vezuje i dobija se glatko testo.
Da se ne pravarite suvoćom pa dodate još mleka….
Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.
Kod mene je to ovako ove tamne zvezde su kakaoa i cimeta a odgore je bela glazura od preostalog belanceta.
Belancetu se doda 200 gr šećera u prahu, umuti se višljiskom i sipa se u kesu, veže gumicom i dole odeče jedna jako mala rupica.
Stiskate kesu i šarate po zvezdi, nemojte ići skroz do ivica jer će curet nego istrsete više na sredinu i onda nečim tankim polako razvučete prema rubovima. Ostavite preko noći da se suši.
Ova srca su sa orasima i jedan kraj je umočen u čokoladu i dok se stezalo posuli smo zlatnim prahom za kolače.
Ove kiflice su osnovno testo zarolano i pečeno i onda su krajevi umočeni u čokoladu pa u orahe.
Ovi okrugli keksići su sa narendanom koricom od limuna i rendanom čokoladom, oblikovani u loptice pa malo pritisnuti.
Vanilice su pravljene na klasični način modlicom, pečene i spajane marmeladom od kajsija, posute šećerom u prahu.
I na kraju ovi išarani oblici jelkice, zvezdice, srca, lampioni su osnovno testo kojem je dodata ribana korica narandze, oblikovani i onda išarani sa takodje belom glazurom kojoj smo psoebno dodali boje i sipali u kesice.
To sve imate u receptu novogodišnji medenjaci.
Peče se na 180 stepeni izmedju 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo, tanje kraće i obrnuto.
Treba da ostanu svetli, možda će vam se učiniti da se još uvek mekani i da nisu pečeni ali jesu, kada se ohlade videćete to, magija :)
Čuvati u kutijama do služenja a i posle.
Prijatno!
Objavi komentar