četvrtak, 22. prosinca 2016.

10 najčešćih slastičarskih SOS situacija s cool rješenjima

1. Kolač se ne da izvaditi iz lima

Još topao kolač u limu za pečenje na otprilike 5 minuta prekrijte hladnom vlažnom kuhinjskom krpom, a ako ni to ne pomaže kolač, ostavite oko sat vremena u zamrzivaču, te kad se odmrzne pokušajte ponovo.

2. Kolač se zalijepio za papir za pečenje

Kolač zajedno s papirom oko pet minuta držite na hladnoj vlažnoj kuhinjskoj krpi ili papir navlažite kuhinjskom spužvicom i pustite da kratko odstoji te ponovo pokušajte.
A, ako ne ide drugačije, kolač zajedno s papirom narežite na šnite te skinite papir sa svakog komada posebno.

3. Glazura se lomi prilikom rezanja kolača

Prije svakog reza oštar nož nakratko potopite u vruću vodu i brzo osušite kuhinjskom krpom, čime ne samo da ćete spriječiti lomljenje glazure, već će rubovi izrezanih komada biti savršeno čisti i glatki.

4. Pečeni kolač je suviše suh

Po kolaču, dok je još u limu, drvenim štapićem ravnomjerno načinite rupice, te ga ovisno o vrsti prelijte s likerom, voćnim sirupom, kavom ili nečim sličnim te pustite da odstoji oko sat vremena.

5. Rolada od biskvita je popucala

Kako biste prikrili "raspukline", cijelu roladu dodatno oblijte čokoladom ili tučenim slatkim vrhnjem ili je prethodno narežite na kriške i poslužite po porcijama. Ako je pak niste uspjeli „zarolati“ ili je previše ispucala, odmotajte je i pretvorite u voćni kolač, tako da po biskvitu rasporedite voće iz kompota i tučeno slatko vrhnje. 

6. Podloga za tortu ili kolač je popucala

Raspukline uz pomoć kuhinjskog kista zalijepite bjelanjkom te pustite da se dobro osuši. Ako ni to ne pomaže, popucale dijelove iskoristite za neku drugu slasticu, najbolje onu koja se servira u čaši, kao što su to različite Dolcela kupovne kreme, tiramisu i slično.

7. Glazura od čokolade ili šećera ne hvata se za kolač

Kolač pomoću kuhinjskog kista dobro očistite od mrvica, te premažite prethodno zagrijanim pekmezom od marelica, pustite da se malo osuši, pa ga potom prelijte glazurom.

8. Keksi, medenjaci ili drugi sitni suhi kolačići su ispali pretvrdi i suhi

Na jedan dan ih ostavite u posudi koja se može dobro zatvoriti s nekoliko kriški jabuke koja će ih navlažiti (ne miješajte kekse različitih okusa!), a ako su toliko suhi da se drobe, sameljite ih u slatke mrvice.  

9. Kolač je nagorio

Vrlo oštrim nožem odrežite pocrnjele dijelove, potom kuhinjskim kistom odstranite sve mrvice te kolač oblijte čokoladom, glazurom od limuna i šećera u prahu ili ga  izdašno pospite šećerom u prahu.    

10. U kremi od maslaca su ostale grudice

Kremu stavite u posudu na toplu, ne vruću parnu kupelj te je dobro izradite običnom žicom za tučenje snijega ili je na 30 sekundi stavite u mikrovalnu pećnicu na jačinu od 600 W.

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search