četvrtak, 15. prosinca 2016.

Njoke od krompira

Potrebni sastojci:
  • 3-4 krompira srednje veličine
  • 2 žumanca
  • 1-2 šolje oštrog brašna (zavisno od veličine krompira)
  • 1 kašičica soli
Priprema:
Krompir oprati i sa ljuskom ispeći u rerni. Pečen krompir odmah iseći na nekoliko režnjeva kako bi se prosušio. Cilj nam je da krompir izgubi nepotrebnu vlagu kako bi njoke bile mekše i vazdušastije.
Kada se krompir prohladi, oljuštiti ga i lepo izgnječiti.
Dodati 2 žumanca i kašičicu soli.


Sto se manje brašna iskoristi, njoke ce biti mekše.
Od testa odvajati kuglice, oblikovati valjke i od njih isecati njoke. Svaku njoku pritisnuti viljuškom da bi bolje upile sos.

Kuvati ih u ključaloj vodi sa malo soli, ne na najjačoj temperaturi. Gotove su kada isplivaju na površinu.
Sjediniti sve lepo sa krompirom. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije mekano testo, pogodno za oblikovanje.

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search