Sastojci :
- Za koru:
- 150 gr ispečenih i očišćenih lešnika,
- 120 gr brašna,
- 110 gr šećera,
- 45 gr maslaca,
- 15 gr kakaoa,
- 3 jajeta,
- malo soli,
- malo maslaca i brašna za podmazivanje kalupa
- Za fil:
- 400 gr šlaga,
- 200 gr kesten pirea,
- 100 gr čokolade za kuvanje,
- 40 ml mleka,
- malo šerija
- Za dekoraciju:
- 200 gr šlaga,
- 150 gr čokolade za kuvanje,
- 50 gr šerija,
- 50 gr ruma
- Priprema
- Za koru, dobro umutiti šne od belanaca, dodati šećer i malo soli, dodati žumanca i lagano umutiti pa sjediniti sa brašnom, sitno iseckanim lešnicima, rastopljenim maslacem i kakaom.
- 2.Prespite sadržaj u kalup prečnika 22 cm koji ste predhodno premazali maslacem i posuli brašnom i pecite na 190 stepeni oko 35 minuta.
- 3.Za nadev;
- 4.Rastopite čokoladu na pari zajedno sa malo šerija i mleka.
- 5.Ulupajte šlag, pa sjedinite jednu polovinu sa rastopljenom čokoladom, a drugu polovinu sa kesten pireom.
- 6.Isecite tortu na dva jednaka dela, koja ćete obilno premazati smesom napravljenom od 50 ml vode, malo ruma i šerija.
- 7.Filujte tortu nadevom od čokolade, koji ćete obilno premazati i preko krajeva torte, a površinu ćete prekriti kesten pireom pomoću poslastičarskog šprica.
- 8.Na kraju ukrasite tortu šlagom (200 gr) i sa nekoliko velikih kestena.
- 9.Držite je u frižideru.
- 10.Za dekoraciju:
- 11.Jednu kartonsku traku možete premazati čokoladom koju ste predhodno rastopili na pari i kada se čokolda stvrdne, obavite karton oko ivice torte. Posle nekoliko minuta uklonite tu traku.
- 12.Tortu držite u frižideru pre posluženja.
Objavi komentar