nedjelja, 11. prosinca 2016.

Torta sa jabukama

Sastojci:

  • 8-11 (zavisi od veličine) jabuka
  • 150-200 gr (zavisi od broja jabuka)
  • mlevenih oraha
  • 13 kašika šećera
  • 3 kašike meda
  • 50 gr margarina
  • 1 kašikica cimeta
Sastojci za piškotu:
  • 4 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl mleka
  • 8 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
Za ukrašavanje:
  • 1 kašikica margarina
  • 3 kašike šećera
  • 200 gr šlaga
  • 3 dcl mleka
Priprema:
Jabuke oljuštiti, izdubiti i napuniti ih mešavinom mlevenih oraha, meda i 3 kašike šećera. Jednu jabuku isečemo na kriške i popunimo praznine izmedju punjenih jabuka. Punjene jabuke poredjati u šerpu obima 28cm i dubine 9-10cm. Preko jabuka staviti 10 kašika šećera , cimet i margarin isečen na listiće. Peći u pećnici 15-20 minuta na 200 stepeni. Jabuke ne smeju da budu premekane, samo do pola da budu mekane. Umutiti 4 belanca, dodati postepeno muteći 8 kašika šećera, 4 žumanca, ulje, mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umućeno testo preliti preko jabuka i sve zajeno peći na 170 stepeni dok se piškota ne ispeče. Pečeno da se ohladi u šerpi, pa hladno izvrnuti na tacnu. Umutiti 200gr šlaga sa 3dcl mleka i premazati preko. Karamelisati 3 kašike šećera da bude svetlo braon boje, dodati kašikicu margarina, malo prohladiti pa išarati tortu.

Prijatno!

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search