Potrebni sastojci:
- 140 g brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- prsohvat soli
- 60 ml mleka
- 2 kašike ekstrakta vanile
- 60 g maslaca
- 3 cela jaja
- 3 žumanca
- 220 g šećera
Preliv:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 50 g šećera
Fil:
- 400 ml mleka
- 1 burbon vanila puding
- 70 g šećera
- 50 g margarina
Priprema:
Rernu zagrejati na 180 ̊C.
Brašno, prašak za pecivo i so prosejati. Maslac rastopiti sa mlekom i ekstraktom vanile na najslabijoj vatri, a potom ohladiti.
Jaja i žumanca mikserom mutiti sa šećerom na najvećoj brzini oko 5 minuta, dok se ne dobije penasta gusta masa.
Brašno ručno umešati u smesu od jaja. Dodati maslac rastopljen u mleku i kratko promešati.
Kalup za mafine obložiti papirnim korpicama. U slučaju da nemate korpice, svaki kalup posebno lepo namažite margarinom koji je prethodno boravio na sobnoj temperaturi, a zatim svaki kalup blago posuti brašnom. Smesu sipati do 2/3 kalupa (smesa je dovoljna za 12 mafina). Kalup ubaciti u već zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta.
Za to vreme pripremiti preliv i fil.
Preliv: Vodu, mleko i šećer istopiti na vatri, a potom ohladiti. Pečene mafine odmah izvaditi iz kalupa i preliti ohlađenim sirupom, vodeći računa da svi mafini budu podjednako preliveni. Mafine dobro ohladiti pre filovanja.
Fil: Od ukupne količune mleka odvojiti 100 ml i umesati sa pudingom. Ostatak mleka staviti sa šećerom da provri. U ključalo mleko sipati puding, kuvati par minuta i ohladiti. Ohlađeni puding umutiti sa omekšalim margarinom. Ovim filom premazati ohlađene mafine i ukrasiti po želji.
Objavi komentar