Potrebni sastojci:
za patišpanj:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 200 ml vode
za krem:
- 1 litar mleka
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 250 g margarina
- 2 kašike ekstrakta vanile
glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 puna kašika ulja
Priprema:
Najpre rernu zagrejati na 200 ̊C, a potom smanjiti na 180 ̊C.
7 belanca penasto umuiti sa 7 kašika šećera, a zatim dodati 7 žumanca i mutiti još par minuta.
U umućena jaja dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i žicom promešati dok se lepo ne sjedini. Četvrtasti pleh veličine 35x25cm, podmazati uljem i posuti brasnom, pa u njega izručiti umućeni patišpanj. Peći u zagrejanoj rerni 15-ak minuta.
Dok se kora peče skuvati sirup od 200 ml vode i 100 g šećera. Kuvati 5 minuta, a zatim prohladiti.
Pečeni patišpanj preliti sirupom i ostaviti sa strane da se hladi.
Za to vreme skuvati krem: brašno dobro umutiti sa određenom količinom mleka kako bi se dobila tečna, glatka smesa bez grudvica. Ostatak mleka sipati u šerpu da provri sa šećerom. Kada mleko proključa, polako dodavati umućeno brašno i neprastano žicom za mućenje mešati na tihoj vatri kako ne bi zagorelo. Krem će se vrlo brzo zgusnuti, ali treba ga kuvati nekoliko minuta da bi se brašno fino ukuvalo. Šerpu skloniti sa vatre i mešati sa strane dok se krem postepeno hladi. Nakon što se malo prohladi u krem dodati vanilu i margarin i dobro umutiti dok se ne dobije ujednačena glatka smesa. Tako umućeni, topao krem sipati preko patišpanja i izravnati po površini.
Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa kašikom ulja i preliti preko kolača.
Pre služenja, krem kolač dobro ohladiti.
Služiti uz kafu.
Objavi komentar