nedjelja, 15. siječnja 2017.

Nutma ili patišpanja

Sastojci

  • Nutma
    • 12
      jaja
    • 12
      kašika šećera
    • 12
      kašika brašna
    • 1
      mala kašičica praška za pecivo
  • Agda
    • 1 kg
      šećera
    • 700 ml
      vode



Recept

Umutiti 12 bjelanaca sa 12 kašika šećera, a potom dodati 12 žumanaca i izjednačiti masu drvenom kašikom. U masu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, pa ponovo izdjednačiti masu.
Smjesu istresti u dublju tepsiju (okrugla tepsija promjera 30 cm) i peći 35 minuta na 190°C.
U međuvremenu, pomiješati šećer i vodu, te staviti da se kuha oko 5 minuta. Nakon pet minuta, dodati jednu malu šoljicu vode i ponovo staviti da se agda prokuha. Prohlađenu nutmu zaliti prohlađenom agdom.
Hladan kolač rezati na rombove i servirati.

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search