Potrebni sastojci:
- 450 g brašna
- 30 g šećera
- ½ kašičice soli
- 100 g margarina
- nekoliko kašika hladne vode
- 600 g očišćenih jabuka
- 3 kasike oraha
- 3 kašike pšeničnog griza
- 1 kašika gustina
- 100 g šecera
- 1 kesica šecera u prahu
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Na radnu površinu sipati brašno, pa mu dodajte so i šećer i lepo izmešajte sve suve sastojke.
Margarin iseći na kockice i dodati u brašno.
Rukama gnječiti dok se sva smesa ne pretvori u mrvice.
Sada treba početi sa dodavanjem vode, ali ne u velikim količinama već kašiku po kašiku i uz dodavanje vode neprestano mesiti testo dok se ne dobije kompaktna smesa koja prestaje da se lepi za radnu površinu. Dobijenu jufku testa podeliti na dva dela, s tim što je jedan deo za petinu veći od drugog. Veći deo ćemo iskoristiti za donju, a manji za gornju koricu.
Obe jufkice staviti u kesu pa u frizider na pola sata.
Za to vreme pripremite nadev. Jabuke oprati, oljuštiti, preseći na pola i izdubiti deo gde su semenke.
U posebnoj činiji pripremite suvu smesu za fil: pomešati orahe, šećer, cimet, vanilin šećer, gustin i pšenični griz i sve lepo promešati.
Nakon što se testo ohladilo, od veće jufke razvući okruglu koru i njome obložiti posudu za pečenje.
Preko posuti 2 kašike suve smese,a zatim rasporediti jedan sloj jabuka sečenih na režnjeve.Jabuke posuti sa 3 kašike suve smese pa preko opet sloj jabuka i tako dok ne potrošite sve jabuke i suvu smesu. Posledni sloj jabuka takođe posuti suvom smesom.
Preko nadeva treba staviti drugu koricu. Drugu, manju jufku testa razvući u tanku koricu, a zatim je iseći na trakice oko 1 cm širine. Od trakica isplesti gornju koricu u obliku mreže.
Na kraju, pitu premazati belancem.
Rernu zagrejati na maksimum. U tako zagrejanu rernu staviti pitu 10 minuta, a zatim smanjiti na 170 ̊C i peći još oko 45 minuta. Kada je pita pečena, prohladiti je malo, posuti šećerom u prahu i jesti u društvu omiljenih ljudi.
Prijatno
Objavi komentar