Potrebni sastojci:
- 2 l mleka
- 230 g pšeničnog griza
- 8 kašika šećera
- 1/3 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 2 pudinga od vanile
- 150 g mlevenog keksa (plazma ili bilo koji po ukusu)
- 150 g putera
- 4 velike banane
- 2 kesice šlag pene
Priprema:
Na samom početku pripremiti pleh za kolač, veličine 20×30 cm i lepo mu nauljiti dno i strane. Višak ulja uklonite papirnim ubrusom.
U 1 litar mleka dodati 8 kašika šećera, pšenični griz i muskatni oraščić i staviti na vatri da se skuva.
Vatra ne sme biti prejaka, ali je neophodno neprestano mešanje kako se ne bi stvorile grudvice od griza. Onog trenutka kada se griz lepo ukuva tj. upije svo mleko, skloniti sa vatre. Nastaviti mešanje sastrane da se griz malo prohladi, a zatim, nakon par minuta dodati komadić putera od 50 grama i varjačom ga dobro umešati u griz.
Ovako dobijenu smesu dok je još topla (čak vruća), izliti u nauljeni pleh i što je moguće bolje ravnomerno rasporediti.
U ostatak mleka, tj. u 1litar mleka skuvati puding od vanile po uputstvu. Količinu šećera možete povećati ili smanjiti, to je već stvar ukusa. Kada se puding skuva, skloniti ga sa vatre, još malo sa strane mešati kako bi se prohladio i dok je još jako topao u puding umešati 100 g putera. Mešati sve dok se puter ne istopi i dobije se fina, glatka smesa. Na kraju dodati mleveni keks i lepo sjediniti sastojke.
1/3 pudinga ravnomerno rasporediti preko sloja griza. Banane oljuštiti, iseći na kolutiće i ređati ih preko sloja pudinga.
Najčešće se utroše 4 banane, mada zavisno od veličine nekad se utroši manje, a nekad više. Što se mene tiče banana nikad dosta, pa nekad stavim i malo više nego obično.
Na kraju, preko sloja banana pažljivo i ravnomerno rasporediti ostatak pudinga.
Kolač ostaviti na hladnom da se dobro ohladi i stegne. Kada se sigurni da je dovoljno hladan, umutiti dve kesice šlaga prema uputstvu sa kesice i njime premazati kolač.
Ovako pripremljeni kolač sa bananom može se seći odmah jer u njemu nema ničeg sto bi trebalo da odstoji. Potrebno je samo dobro ga ohladiti i jedino što vam preostaje je da uživate u njemu uz omiljenu kafu.
Objavi komentar