nedjelja, 18. prosinca 2016.

Brza kikiriki torta

Brza kikiriki torta

POTREBNO:
Za podlogu:
  • 20 dkg pettit beure keksa (ili bilo kojeg drugogo suhog čajnog keksa)
  • 10 dkg neslanog kikirija (oljuštenog)
  • 10 dkg maslaca
Za smeđu kremu:
  • 3 žumanjca
  • 6 dkg šećera
  • 4 vrhom pune žlice gustina (škrobnog brašna)
  • 600 ml mlijeka
  • 10 dkg čokolade
Za snijeg:
  • 3 bjelanjca
  • 10 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
  1. Za podlogu pomiješati mljevene kekse i mljeveni kikiriki, dodati otopljeni maslac i dobro izmiješati. U okrugli kalup za pite ili torte (24 cm promjera) koji prethodno treba premazati maslacem, natiskati žlicom ili dlanovima ruku podlogu.
  2. Za smeđu kremu miksati žumanjca sa šećerom, dodati postepeno gustin i malo mlijeka da ne bude pregusto. Ostatak mlijeka zakuhati pa u kipuće uliti smjesu gustina, žumanjaka i šećera. Kuhati nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Krema je gotova čim se zgusne. Primjetit ćete da je teksturom slična kuhanom pudingu. U još vruću kremu umiješati čokoladu natrganu na komadiće i miješati dok se sva čokolada ne otopi a smjesa postane jednolično smeđa.
  3. Za snijeg od bjelanjaka tuči mikserom bjelanjke dok ne postanu čvrsti, zatim dodati šećer i vanilin šećer pa miksati dok se smjesa ne zasjaji (2-3 minute).
  4. Na podlogu od keksa preliti čokoladnu kremu, preko kreme namazati snijeg od bjelanjaka, žlicom napraviti valoviti uzorak o cijeloj površini i peći u pećnici na 160ºC 20 minuta. Torta je gotova kada se na vrhu stvori zlaćana korica.
  5. Pustiti da se kolač ohladi u kalupu pa tek onda maknuti obruč i poslužiti.
  6. Dobar tek!

Objavi komentar

Start typing and press Enter to search